Výživa a stravovanie detí je ďalšia súčasť našej starostlivosti o detičky, ktoré navštevujú naše jasle Stravovacie návyky a skladba stravy je ďalšia cesta pre dospelosť dieťaťa a ako dieťa naučíme papať aký mu dáme základ v strave, tak bude vo svojom živote k stravovaniu pristupovať.
Žiaden rodič nechce, aby jeho dieťa malo v dospelosti malo nesprávne stravovacie návyky, aby trpelo napríklad obezitu, cukrovku alebo ďalšími ochoreniami, ktoré sa môžu aj vďaka nesprávnej strave rozvinúť.
Dieťaťa nie je malý dospelý je to malý človiečik, ktorý rastie a vyvíja sa a v každom období rastu sú určité špecifiká, vývoja a potrieb dieťaťa. Tak je to aj v strave dieťaťa. Od narodenia prechádza z čisto mliečnej stravy na stravu nemliečnu.
V našich jasličkách sa staráme o deti od 6 mesiacov do 3 rokov života a to bola naozaj ťažká úloha zabezpečiť tak širokej škále veku a tak odlišných potrieb pre stravovanie našich drobcov. Musíme vedieť pripraviť stravu pre tých najmenších. Keď prídu malé bábätka ako ich voláme a za začíname k mliečnej strave podávať po lyžičkách príkrmy. Hovoríme tomu lyžičková metóda. Postupne ako rastú tak do stravy pridávame potraviny, ktoré v danom veku môžu papať. Stravu mixujeme, roztláčame pripravujeme ju tak ako dieťa dokáže stravu prijať.
Vyskúšala som rôznych dodávateľom stravy konštatujem, že stravu ktorú nám dodávali bola kvalitná a chutná, ale nebola to strava pre túto vekovú skupinu detí. Nakoľko u tejto vekovej skupiny detí je v strave veľa obmedzení napríklad:
Deti do 3 rokov nemôžu
- strava do 1 roku je úplne nesolená
- nepodávajú sa koreniny, huby, hríby, klíčky
- údené mäso a údené výrobky, nevaríme z bravčového mäsa nakoľko je ťažšie stráviteľné ako mäso kuracie, morčacie, králik, hovädzie mäso
- nepodávame divinu, vnútornosti
- nevaríme vyprážané jedlá
V našom jedálnom lístku máme jogurty, miláčik, termix, preferujeme ovocné desiaty tak, aby desiata a olovrant boli pestré a striedame pečivo tmavé a biele, tak isto chlieb.
V pitnom režime dodržiavame návyky, ktoré majú detičky už zaužívané z domu. To znamená ak sú zvyknuté piť čistú vodu, tak podávame čistú vodu. Deti, ktoré sú zvyknuté na čaj tak striedame počas dňa čaj a vodu. Čaj pripravujeme šípkový, detský nie však čierny ten je pre malé deti nevhodný. Čaj nesladíme.
Dospela som k rozhodnutiu vybudovať si vlastnú kuchyňu a stravu si pripravovať vo vlastnej kuchyni, tak po porade s manželom, ktorý je v tomto obore odborník je kuchár má dlhoročné skúsenosti v gastronómií. Dnes neľutujem, viem si pripraviť skladbu jedálneho lístku a stravy podľa potrieb našich drobcov.
Naša kuchyňa má vypracovaný projekt HACCP.
Čo je projekt HACCP? Termín pochádza z angličtiny je to skratka (hazard analysis and critical control pointa) a v preklade znamená analýza nebezpečenstva a kritických bodov.
HA je analýza rizika a identifikácia nebezpečenstiev v každej fáze výroby pokrmov.
CCP (kritické kontrolné body) sú fázy výroby pokrmov, ktoré môžu zabrániť alebo eliminovať riziko znehodnotenia pokrmov alebo potravín pri ich príprave.
HACCP je systém riadenia prípravy pokrmov, týkajúci sa bezpečnosti potravín od príjmu surovín cez skladovanie, manipuláciu, prípravu, distribúciu až do finálneho pokrmu.
Je to systém ochrany všetkých potravinových a výživových produktov pred mechanickými , toxickými , fyzikálnymi kontamináciami.
Je to systém pre bezpečnosť potravín a pokrmov.
Kladieme veľký dôraz na čerstvosť a kvalitu surovín, z ktorých pripravujeme stravu pre naše detičky
Teším sa, že našim drobcom chutí, musím napísať, že ani nemáme dieťa ktorému by nechutilo a pekne nepapalo.
Tak povieme si dobrú chuť drobčekovia.
Zuzana Gumbirová diplomovaná detská sestra
riaditeľka